福祉栄養学科 Nourish

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安達 真一

福祉栄養学科

講師 安達 真一 あだち しんいち
専門分野

栄養化学、食品機能学、食嗜好学

・細胞や実験動物を用いて、痛風などの生活習慣病の予防や改善に有用な食品由来成分を探索・研究しています。
・食品の嗜好性の形成および維持に関する脳内メカニズムについて動物行動学的手法を用いて研究しています。
担当科目 食品学Ⅰ、食品学Ⅱ、食品学実験Ⅰ、食品学実験Ⅱ、栄養の科学、研究演習Ⅰ、研究演習Ⅱ、研究演習Ⅲ、研究演習Ⅳ

MESSAGE

食品には3つの機能があります。それぞれの機能やその仕組みについてともに学び、研究しましょう。それら知識を持って皆さんが管理栄養士として現場で活躍できるよう全力でサポートに努めます。

学位 博士(農学)
最終学歴 京都大学大学院農学研究科食品生物科学専攻博士後期課程(2012年 単位取得後退学)
教育・研究実績 原著論文(抜粋)
Trial Analysis of the Relationship between Taste and Biological Information Obtained While Eating Strawberries for Sensory Evaluation. Sensors, Vol. 22 (23), 9496, 2022. 共著
Antidiabetic Effect of Taxifolin in Cultured L6 Myotubes and Type 2 Diabetic Model KK-Ay/Ta Mice with Hyperglycemia and Hyperuricemia. Curr. Issues Mol. Biol., Vol. 43(3), pp. 1293-1306, 2021. 共著
Quercetin enhances fatty acid β-oxidation by inducing lipophagy in AML12 hepatocytes. Heliyon, Vol. 7(6), e07324, 2021. 共著 
Comparative effects of quercetin, luteolin, apigenin and their related polyphenols on uric acid production in cultured hepatocytes and suppression of purine bodies-induced hyperuricemia by rutin in mice. Cytotechnology, Vol. 74, pp. 343-351, 2021. 共著
Antihyperuricemic effect of urolithin A in cultured hepatocytes and model mice. Molecules, Vol. 25 (22), Article 5136, 2020. 共著
Energy metabolism profile of the effects of amino acid treatment on skeletal muscle cells: Leucine inhibits glycolysis of myotubes. Nutrition, Vol. 77, Article 110794, 2020. 共著
Prolyl-hydroxyproline, a collagen-derived dipeptide, enhances hippocampal cell proliferation, which leads to antidepressant-like effects in mice. The FASEB Journal, Vol. 34, pp. 1428-1439, 2020. 共著
Extraction of strawberry leaves with supercritical carbon dioxide and entrainers: Antioxidant capacity, total phenolic content, and inhibitory effect on uric acid production of the extract. Food and Bioproducts Processing, Vol. 117, pp. 160-169, 2019. 共著
Anti-hyperuricemic effect of isorhamnetin in cultured hepatocytes and model mice: structure-activity relationships of methylquercetins as inhibitors of uric acid production. Cytotechnology, Vol. 71, pp. 181-192, 2019. 共著
Apobec2 deficiency causes mitochondrial defects mitophagy in skeletal muscle. The FASEB Journal, Vol. 32, pp. 1428-1439, 2018. 共著
Hyperuricemia in type 2 diabetic model KK-Ay/Ta mice: a potent animal model with positive correlation between insulin resistance and plasma high uric acid levels. BMC Research Notes, Vol. 10, pp. 577-582, 2017. 共著
Assay systems for screening food and natural substances that have anti-hyperuricemic activity: uric acid production in cultured hepatocytes and purine bodies-induced hyperuricemic model mice. Cytotechnology, Vol. 69, pp. 435-442. 2017. 共著
Anti-hyperuricemic effect of taxifolin in cultured hepatocytes and model mice. Cytotechnology Vol. 69, pp.329-336. 2017. 共著
Mechanisms involved in guiding the preference for fat emulsion differ depending on the concentration. Journal of Nutritional Science and Vitaminology, Vol. 61, pp. 247-254. 2015. 共著

教育上の能力に関する事項

教育方法の実践例
-
作成した教科書、教材 -
実務の経験を有する
者についての特記事項
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教育・研究実績(外国語論文) ・Trial Analysis of the Relationship between Taste and Biological Information Obtained While Eating Strawberries for Sensory Evaluation
 https://doi.org/10.3390/s22239496
・Antidiabetic Effect of Taxifolin in Cultured L6 Myotubes and Type 2 Diabetic Model KK-Ay/Ta Mice with Hyperglycemia and Hyperuricemia
 https://doi.org/10.3390/cimb43030092
・Quercetin enhances fatty acid β-oxidation by inducing lipophagy in AML12 hepatocytes
 https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2021.e07324
・Antihyperuricemic effect of urolithin A in cultured hepatocytes and model mice
 https://doi.org/10.3390/molecules25215136
その他 -

職務上の実績に関する事項

資格、免許 -
特許等 血中尿酸値低下作用を有する物質のスクリーニング法(特許第6486259号)
実務の経験を有する者についての特記事項 -
その他 -

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